Nu er duizenden banen extra dreigen te verdwijnen bij de Belastingdienst wordt de pakkans voor kwaadwillende ondernemers steeds kleiner, zeggen hoge ambtenaren van de dienst. Voorzitter Erik Rutten van de Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën (VHMF) waarschuwde daar donderdag volgens het Financieele Dagblad voor in de Tweede Kamer:
“We hebben 1,8 miljoen ondernemers. Van hen worden er nu maar 30.000 gecontroleerd. We vertrouwen grotendeels op hun eigen boekhoudingen, Maar hoe moeten we in godsnaam nog controleren of iemand de iPad van zijn zoontje op de zaak boekt?”
Rutten had al eerder zijn zorgen geuit in een brandbrief en was door CDA-kamerlid Pieter Omtzigt uitgenodigd in de Kamer om duidelijk te maken wat de gevolgen van de reorganisatie van staatssecretaris Wiebes.
Deze noodkreet van de VMHF over de belastingdienst is aanleiding voor deze bijeenkomst:https://t.co/cWCoE4aqGI
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) 19 januari 2017
De vereniging denkt dat het personeelsbestand bij de Belastingdienst terug zal vallen van ongeveer 30.000 naar 23.000 man.
“Er gaat een enorme bres worden geslagen. De alarmbellen zijn echt gaan rinkelen door de stellige overtuiging dat dat de werkdruk bij degenen die overblijven aanzienlijk gaat toenemen.”
Volgens staatssecretaris Wiebes zal het zo’n vaart niet lopen. Hij gaat ervan uit dat de Belastingdienst na de reorganisatie nog zo’n 26.500 ambtenaren zal tellen, al wilde hij de Kamer daar volgens het FD geen garanties voor geven. Wiebes komt volgende week met een gedetailleerde berekening.
Lees ook: Te weinig personeel bij de Belastingdienst? Daar maakt Wiebes zich geen zorgen over
In de zogeheten ‘Investeringsagenda’ van Wiebes staat dat de komende jaren zo’n 5000 mensen vertrekken bij de Belastingdienst, maar dat daar 1500 hoogopgeleide data-specialisten voor terug komen.
De hoogste ambtenaar van allemaal, directeur-generaal Hans Leijtens, stapte vorige week op bij de Belastingdienst. Volgens de officiële verklaring omdat ‘zijn persoonlijke verwachtingen over de functie van directeur-generaal Belastingdienst en deze functie onvoldoende op elkaar aansloten’.
Vanwege de rommelige organisatie heeft staatssecretaris Wiebes de Belastingdienst afgelopen najaar onder curatele gesteld.